ZZdrowie i żywność
Wszystko, co powinieneś wiedzieć przed zakupem ula styropianowego
24 kwietnia 2019
Ule, czyli pszczele domy stanowią bazę każdej pasieki. Dobry ul zapewnia pszczołom odpowiednie warunki do rozwoju, a pszczelarzowi wygodne wykonywanie swoich obowiązków oraz odbiór wytworzonych produktów. Temat budowy, rodzajów i zalet uli styropianowych rozwijamy poniżej.
Materiały wykorzystywane przy produkcji uli
Pszczelarze mogą wybrać do swojej pasieki ule wykonane z różnych popularnych materiałów: drewna, styropianu, poliuretanu, styroduru. Rzadziej wykorzystywane to plastik, słoma, trzcina i sitowie. Najpopularniejsze są ule z drewna i ze styropianu. W tym artykule skupimy się na wadach i zaletach uli styropianowych.
Ule styropianowe – typy oraz wymiary
Ule styropianowe firmy Łysoń zwane stojakami to ule wielokorpusowe, w których skład wchodzi wiele kondygnacji zwanych korpusami. W głównym korpusie znajduje się gniazdo, gdzie matka pszczela czerwi. W nadstawkach natomiast pszczoły magazynują miód. Dzięki piętrowej budowie ula każdy pszczelarz ma nieograniczone możliwości jego rozbudowy.
Główne elementy ula styropianowego
Standardowy ul styropianowy składa się ze:
- stojaka,
- dennicy,
- korpusu gniazdowego,
- nadstawki/nadstawek, które są inaczej nazywane korpusami nadstawkowymi,
- powałki, która zabezpiecza gniazdo pszczele od góry i stanowi istotny element umożliwiający regulowanie przepływu powietrza w ulu,
- daszka.

Dodatkowe/alternatywne elementy ula styropianowego:
- pierścienie dystansowe – służą zwiększeniu przestrzeni między korpusami ula,
- poławiacze pyłku,
- podkarmiaczki,
- powałko-podkarmiaczki,
- pasy spinające, przydatne szczególnie w pasiekach wędrownych.
Rodzaje uli styropianowych
Ule styropianowe są dostępne w różnych wymiarach. Wyznacznikiem jest rozmiar ramek, w których znajdują się plastry pszczele. Jako nadstawkę można wykorzystać cały korpus, jak i półkorpus (oznaczany jako ½) mieszczący niższe ramki. W niektórych typach uli korpusy gniazdowe mają taki sam wymiar jak korpusy nadstawkowe.
Typy ula a wymiar ramki:
- Wielkopolski i Wielkopolski 12-ramkowy – ramka gniazdowa: 36×26 cm, nadstawkowa 1/2: 36×13 cm.
- Warszawski zwykły – ramka gniazdowa: 24×43,5 cm, nadstawkowa: korpus wielkopolski 12-ramkowy ½.
- Warszawski poszerzany – ramka gniazdowa: 30×43,5 cm, nadstawkowa: korpus wielkopolski 12-ramkowy ½.
- Dadant – ramka gniazdowa: 43,5 cm×30 cm, nadstawkowa: 43,5×14,5 cm.
- Langstroth – ramka gniazdowa: 43,5×23 cm, nadstawkowa: 43,5×11,5 cm.
- Ostrowskiej – ramka gniazdowa: 36×23 cm, nadstawkowa: 36×23 cm.
- Apipol – ramka gniazdowa: 43,5×11,5 cm, nadstawkowa: 43,5×11,5 cm.
Kluczowe zalety uli styropianowych
Ule styropianowe mają wiele zalet, dlatego są chętnie wybierane przez pszczelarzy. Te najważniejsze wymieniamy poniżej.
Niewielka waga
To cecha, która daje ulom styropianowym przewagę nad ulami drewnianymi, zwłaszcza w pasiekach wędrownych, w których ule wraz z pszczołami są transportowane kilka razy w ciągu roku na różne pożytki. Oprócz złożonych uli transportuje się także same korpusy z ramkami z miodem do odwirowania.
Waga ula ma również duże znaczenie w pasiekach stacjonarnych. Podczas przeglądu rodzin pszczelich trzeba podnieść kilkadziesiąt, a nawet kilkaset korpusów wraz z ramkami oraz ich zawartością, dlatego mniejsza waga ula jest cechą szczególnie pożądaną. Popularny ul wielkopolski w podstawowej konfiguracji waży około 9-10 kg. Co ważne korpusy uli firmy Łysoń są wyposażone w specjalne uchwyty, które ułatwiają bezpieczne i wygodne przenoszenie ula.
Doskonała ochrona cieplna
Współczynnik przewodzenia cieplnego styropianu wynosi 0,04 W/m2xK, a drewna: 0,12-0,14. Dzięki temu nawet cienkie ściany ula styropianowego zapewnią ciepło rodzinie pszczelej podczas zimowli oraz ochronią przed nadmiernym nagrzaniem latem. Ściany korpusów wykonanych z utwardzonego styropianu mają grubość ponad 3 cm. Żeby ul styropianowy mógł zapewnić te same właściwości termiczne, jego ściany musiałyby mieć grubość kilkunastu centymetrów.
Trwałość oraz odporność na działanie czynników atmosferycznych
Ule styropianowe firmy Łysoń są odporne na zgniatanie. Układanie ciężkich korpusów na pasieczysku oraz przed miodobraniem nie szkodzi konstrukcji ula. Aktualnie producent uli styropianowych specjalnie wzmacnia korpusy wręgami.
Ule styropianowe wytrzymują w dobrej kondycji bez konserwacji nawet kilkanaście lat. Można je jednak odświeżyć ze względów estetycznych po kilku latach. Jeśli zdecydujemy się na malowanie ula, to można prace wykonać przy wykorzystaniu farb przeznaczonych na zewnątrz np. silikonowo-akrylowych. W ofercie firmy Łysoń dostępna jest specjalna farba do uli, która nie szkodzi pszczołom.
W ofercie dostępne są także ule niemalowane, ale nie zaleca się ich pozostawiania w stanie surowym, gdyż styropian bez zabezpieczenia może zżółknąć i kruszyć się.
Łatwe czyszczenie i odkażanie
Ul styropianowy można bez przeszkód myć ciepłą wodą z dodatkiem delikatnych środków czyszczących np. szarego mydła. Do dezynfekcji ula styropianowego zaleca się natomiast roztwór sody kaustycznej 2-3%.
Prosta naprawa lub wymiana uszkodzonego elementu ula
Jeśli w ulu pojawi się niewielki ubytek, to można go zakleić przy pomocy kleju polimerowego. W przypadku większych uszkodzeń polecanym rozwiązaniem będzie wymiana całego elementu np. korpusu.
Bezpieczny materiał
Styropian wykorzystywany do produkcji uli jest materiałem całkowicie bezpiecznym, gdy mówimy o produkcji żywności. Nie wydziela szkodliwych substancji i nie ulega rozkładowi.
Zakup ula styropianowego inwestycją na lata
Jeśli zastanawiasz się nad zakupem ula styropianowego, to najlepiej wybierz nowy. W firmie Łysoń na zakup uli styropianowych udzielana jest 2-letnia gwarancja, a sama cena ula waha się w granicach 330-400 zł. Zakup danego typu ula będzie determinował dobór kolejnych narzędzi i urządzeń. Bez względu jednak na dokonany wybór każdy rodzaj ula styropianowego firmy Łysoń przyniesie korzyści, zwłaszcza że są to typy uli popularne od lat wśród bartników.
Różne typu uli dostępne w ofercie firmy Łysoń znajdziesz na stronie: https://lyson.com.pl/127-ule
Artykuł sponsorowany
0Komentarze