ZZdrowie i żywność
Powody, dla których warto jeść kiszonki
23 grudnia 2021
Po lecie wypełnionym sezonowymi warzywami, jesienią i zimą ogórki znów stają się modne. Nasuwa się pytanie: Dlaczego ogórki kiszone są tak popularne? Czy ogórki są zdrowe? Jak często należy je spożywać? W jaki sposób mogą one wzmocnić odporność w sezonie grypowym? W tym artykule zajmiemy się wszystkim, co dotyczy ogórków.
Kiszonki najlepiej spożywać jesienią
Ogórki kiszone to świetna opcja dla każdego, kto zastanawia się, czy je jeść. Nawet jeśli nie są one Twoim ulubionym jedzeniem, istnieje wiele korzyści płynących z regularnego jedzenia ogórków. Ogórki kiszone są naturalnym probiotykiem, który wzmacnia odporność organizmu, buduje zdrową florę jelitową, a jesienią stanowi wyjątkowe źródło witamin i minerałów dla organizmu. Czy warto? Wymieniliśmy 7 powodów, dla których warto sięgać po kiszone ogórki, zwłaszcza w sezonie przejściowym.
Chronią Twój przewód pokarmowy... i wzmacniają Twój układ odpornościowy
Kiszone ogórki są cennym źródłem kultur bakterii fermentacji mlekowej, kwasu mlekowego i innych składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na mikroflorę jelitową. Chronią Twój układ pokarmowy przed rozwojem mikroorganizmów chorobotwórczych. Jaki to ma związek z odpornością? Korzystnie wpływa na układ immunologiczny, zmniejszając prawdopodobieństwo zachorowania, szczególnie w sezonie zimowym i jesiennym.
Poprawia nastrój
Jesień potrafi być prawdziwą udręką. Liczne badania wykazały, że składniki kiszonek mogą wpływać na rozwój mikroflory jelitowej. Jest to istotny czynnik wpływający na poprawę samopoczucia. Wynika to z istnienia w organizmie połączenia jelita-mózg. Przekazuje ono informacje z jelit do mózgu, wpływając na jego funkcjonowanie i odwrotnie.
Są dobrym źródłem witamin
Jesteśmy przekonani, że ogórki kiszone mogą być zdrowe. Zacznijmy od wymienienia niezbędnych witamin występujących w ogórkach: witaminy K, E i prowitaminy A. Ma ona również działanie stabilizujące i poprawia wchłanianie witamin.
Ogórki kiszone są świetnym dodatkiem do diety i dostarczają wielu ważnych składników odżywczych.
Brakuje Ci świeżych warzyw i owoców? Kiszone ogórki to świetny sposób na zastąpienie smaku i wartości odżywczych polskich produktów w okresie zimowym i jesiennym. Swoje ulubione produkty możesz kisić również latem.
Po więcej ciekawostek i porad dotyczących zdrowego odżywiania wejdź na feldman-catering.pl

Co jeszcze zawdzięczamy kiszonym warzywom?
Są bogate w antyoksydanty
Witamina C, jedna z wielu witamin znajdujących się w kiszonych ogórkach, jest przeciwutleniaczem, który działa przeciwzapalnie na organizm. Jest to ważne dla zmniejszenia ryzyka rozwoju wielu chorób, a także ma działanie przeciwstarzeniowe.
Moc minerałów
Ogórki kiszone są doskonałym źródłem wielu minerałów, w tym potasu, magnezu i fosforu. Podobnie jak w przypadku witamin, fermentacja i kwaśne środowisko mają pozytywny wpływ na ich wchłanianie.
Acetylocholina
Ogórki kiszone zawierają również cenną acetylocholinę. Ten ester kwasu octowego i choliny jest neuroprzekaźnikiem, który odgrywa ważną rolę zarówno w funkcjonowaniu organizmu, jak i obniża ciśnienie krwi.
Błonnik, bakterie fermentacji mlekowej i kwas mlekowy
Chcesz poprawić funkcjonowanie swojego układu pokarmowego? Ogórki kiszone są bogate w błonnik pokarmowy, bakterie fermentacji mlekowej i kwas mlekowy. Pomagają one regulować perystaltykę jelit i wspomagają trawienie. Kiszone ogórki świetnie wzmacniają odporność i zapobiegają zaparciom.
Co można kisić?
Wiesz już, dlaczego jesienią kiszone ogórki są dla Ciebie dobre. Teraz podpowiemy Ci, jakie warzywa możesz dodać do swojej jesienno-zimowej diety, podpowiadając, jakie warzywa możesz wkładać do słoików.
- cukinię,
- buraki,
- papryka,
- kapusta,
- kalafior,
- ogórki,
- rzodkiewki,
- pomidory.
0Komentarze