ZZdrowie i żywność
Jak zapobiec jesiennym przeziębieniom?
9 listopada 2017
Kiepska odporność powoduje, iż jesteś bardziej podatny na wszelkiego rodzaju infekcje, w tym najpopularniejsze jesienne przeziębienie. Wiele osób zrzuca to na dającą się we znaki, brzydką pogodę. Lekarze i dietetycy jednak doradzają, iż zdrowie odżywianie i aktywność fizyczna to klucz do sukcesu. Jak zapobiec jesiennym przeziębieniom? Podpowiadamy w artykule!
Wszystko przez jesień
Jesień i zima to pory roku, które nie mogą pochwalić się zbawienną dawką witaminy D. Promienie słoneczne, już nie tak ciepłe, są kapryśne i bardzo ubogie. Na dworze króluje wiatr, deszcz i pochmurna aura. Co za tym idzie spada również zainteresowanie aktywnością fizyczną. Spacery, jogging, wycieczki rowerowe z sukcesem zastępowane są serialowymi perypetiami ulubionych bohaterów lub dobrą książką. Monotonna dieta to kolejny sprzymierzeniec osłabienia układu immunologicznego, a wszystko przez to, iż błędnie myślimy o jesieni i braku kolorowych warzyw oraz owoców. Koniec z wymówkami – organizm potrzebuje odpowiedniej ilości składników mineralnych i witamin!
Nie zapomnij o śniadaniu!
Czy wiesz, że osoby, które nie jedzą śniadania narażają się na częste infekcje górnych dróg oddechowych? Jeśli regularnie spożywasz poranne posiłki, Twój układ odpornościowy rozpoczyna walkę z bakteriami i wirusami, które są stałymi bywalcami organizmu.
Jesienne śniadanie powinno być rozgrzewające i energetyczne. Bogate w węglowodany, wapno i białko jest odpowiednim źródłem lekkości. Płatki owsiane, owocowe koktajle, pieczywo razowe z jajkiem lub serem to dobry wybór na początek dnia. O odpowiednie przygotowanie dań zadba sklep internetowy z wyposażeniem kuchni – DoGotowania.pl
Jak wzmacniać odporność organizmu? Jedz pożywne obiady!
Żelazo, cynk i selen – to trzy podstawowe pierwiastki, które dbają o odporność organizmu. Są one odpowiedzialne za zwiększanie walecznych przeciwciał – hamują rozmnażanie chorobotwórczych drobnoustrojów. Cynk i selen można znaleźć w suplementach diety, niemniej jednak lekarze doradzają, aby dostarczać je również poprzez pożywienie. Chude mięso, ryby, kiełki rzodkiewki, pestki słonecznika i orzechy to niezastąpieni towarzysze zdrowych przekąsek i pożywnych obiadów.
O odpowiednie przyswajanie żelaza zadba witamina C, dlatego też wskazane jest, aby mięso i ryby posypywać świeżą pietruszką. Nie zapomnij o surówkach i witaminowych dodatkach do dań – buraczki, brokuły i kalafiory to jesienne warzywa, które znajdziesz na bazarkach i w lokalnych sklepikach. Po obiedzie natomiast wypij świeżo wyciskany sok z cytrusów – pomarańczy i grejpfrutów. Zrezygnuj natomiast z herbaty lub kawy – to one ograniczają przyswajalność żelaza.
Orzechy to bogate źródło selenu. To odpowiednia przekąska dla wszystkich zapracowanych, przesiadujących w pracy przed komputerem. Dlaczego? Otóż orzechy zbawiennie wpływają na zmęczone i wysuszone oczy.
Ćwicz i baw się aktywnością!
Zdrowe odżywianie się to połowa sukcesu. O odporność warto również zadbać poprzez aktywność fizyczną. Jesienna aura nie pozwala w pełni korzystać z uroków świeżego powietrza, niemniej jednak codzienne spacery, nawet krótkie są jak najbardziej wskazane. O piękną sylwetkę i zdrowy organizm zadbasz również na siłowni, sali tanecznej czy basenie. Zapisz się na zajęcia wraz z przyjaciółką – gdy dopadnie Cię jesienny dół, zawsze istnieje szansa, iż druga osoba Cię z niego wyciągnie – i to wprost na siłownię!
0Komentarze