IInne
O czym pamiętać prowadząc pub?
20 września 2019
Jeśli masz w planach prowadzić pełnowartościowy pub to zapewne rozumiesz, że jest lista rzeczy o których musisz pamiętać. Pomijając podstawowe założenia jak to, kogo ma dotyczyć oferta oraz jaki rodzaj trunków chcesz oferować swoim klientom, jest jeszcze wiele czynników mających wpływ na to czy Twój pub odniesie sukces czy będziesz musiał go zamknąć. Podstawowy plan i niezbędny asortyment wystarczy, aby rozpocząć działalność, ale nie zapewni Ci szybkiego zwrotu kosztów inwestycji i rentowności. O czym więc pamiętać przed i podczas prowadzenia pubu?
Pomysł i lokalizacja czyli kwestie formalne
Jeśli w okolicy, w której zamierzamy otworzyć pub znajduje się dużo lokali gastronomicznych to na pewno musisz szczegółowo przemyśleć swoja ofertę. Bardzo ważne bowiem jest to, żeby wyróżnić się wśród konkurencji.
Samo posiadanie koncesji na alkohol to nie wszystko. Jeśli chcesz, aby bar na siebie zarabiał, a sam nie masz czasu aby go prowadzić, musisz znaleźć odpowiedni personel. Barman to podstawa sukcesu, a Ty możesz nie mieć czasu na równoczesne zarządzanie i sprzedaż trunków.
Jeśli chodzi o kwestie związane z samą ofertą pubu, zastanów się, co poza alkoholem i małymi przekąskami ma znaleźć się w menu. Jeśli na przykład zdecydujesz się o poszerzenie oferty o gastronomię, to poza wykwalifikowanym barmanem będzie trzeba również zatrudnić kucharza.
Wykwalifikowany zespół pracowników, posiadanie wysokiej jakości naczyń i zastawy z jakiej korzystają goście, rozbudowane menu alkoholowe i zaplecze gastronomiczne – to punkty na jakich na pewno powinieneś się skupić. Poza tym, warto również pomyśleć, czy chcesz w pubie organizować jakieś eventy. To z pewnością przyciągnie klientów, ale wymaga dalszych inwestycji chociażby w odpowiedniej klasy nagłośnienie.
Od czynszu po zmywarki - prowadzenie pubu na co dzień
Kiedy zadbasz już o ofertę, personel i podstawowe wyposażenie, będziesz musiał skupić się na tym, w jaki sposób prowadzić pub na co dzień. Oczywiście lokal musi być zadbany i czysty. Wtedy nie odstraszy klientów. Nawet wyposażenie zmywaka ma niemałe znaczenie. Posiadając zmywarki gastronomiczne wysokiej jakości nie będziesz musiał się przejmować o tym, że szkło będzie niedomyte. Zapomnij o legendarnym polerowaniu szkłą szmatką. Profesjonalna zmywarka umyje nawet największe zabrudzenia i zapewni Ci szkło bez zacieków.
W prowadzeniu pubu na co dzień należy też uwzględnić regularne koszty - czynsz, wypłaty dla pracowników, opłaty za alkohol, za prawa do muzyki, za sprzęt użytkowany w pubie – jeśli został zakupiony na raty.
Prowadzenie pubu to wymagające zajęcie, które może przynieść sporo radości. Pamiętaj jednak, że konkurencja nie śpi, a tego rodzaju lokali pojawia się coraz więcej. Ważne jest więc zadbanie o najmniejsze detale - od wystroju po zaplecze sanitarne.
Artykuł sponsorowany
0Komentarze